Поврзете се со нас

Екстремни спортови

Во Крушево ќе се одбележи 50 години од „Хели клуб“

Објавено

на

Photo: https://www.facebook.com/HeliXCParagliding/
Photo: https://www.facebook.com/HeliXCParagliding/
Во хотелот Монтана во Крушево, в сабота ќе се прослави јубилејот 50 години ултралесна авијација, 50 години крила за слободно летање – змејови и параглајдери, 50 години Хели клуб.
На свеченоста ќе бидат доделени признанија за особен придонес во развојот на ултралесната авијација и слободното летање со крилата – змејови и параглајдери. Ќе се одржи и промоција на зборникот „Крила во слободен лет“, прашања и задачи за пилоти на змај и параглајдер.

– Кубот „Хели“ е формиран 1974 година и претставува значаен воздухопловен центар и институција од каде се ширеше културата во регоинов по прашање на „крилата за слободно летање“ (змаеви и параглајдери) и ултралесните летала, што тогаш ги нарекуваа со сега веќе застарениот термин „лесни летала“,- објави „Емитер“ во својот напис по овој повод.

Подолу е официјалното коминике за прославата.

Реклама
Реклама
Реклама

Популарни