Поврзете се со нас

Промоции

Светските рејтинг агенции S&P Global и Moody’s го подобрија рејтингот на Јунајтед Груп

Објавено

на

Јунајтед Груп , водечка телекомуникациска и медиумска компанија во Југоисточна Европа, во чии рамки работи компанијата Тотал ТВ во нашата земја, со задоволство објави дека рејтинг агенциите S&P Global и Moody’s позитивно ги оценија рејтинзите на компанијата и нејзините идни перспективи.

S&P Global ја подобри прогнозата за рејтингот на Јунајтед Груп од стабилен на позитивен, додека Moody’s го подобри рејтингот од негативен на стабилен.

Ова е резултат на успешната продажба на инфраструктурата за мобилни кули на Јунајед Груп во Бугарија, Хрватска и Словенија на TAWAL за 1,22 милијарди евра или 20,1 пати поголема од вредноста на EBITDA. Приливот на средства од оваа трансакција ќе биде искористен за исплата на обврските доспеани во 2024 и 2025 година со значително намалување на задолженоста на Групацијата.

Јунајтед Груп ги гледа овие одлуки како потврда за успешните стратешки иницијативи на компанијата, вклучувајќи го и нејзиното проширување на грчкиот и бугарскиот пазар. Компанијата останува посветена на подобрување на својата финансиска стабилност и можности за понатамошен раст, а истовремено инвестира во нови технологии и проширување на мрежата.

Викторија Боклаг, извршниот директор на Јунајтед Груп, изјави:

„Продажбата на нашата мобилна инфраструктура ни овозможи да ја оптимизираме структурата на капиталот, да ја зајакнеме нашата финансиска позиција и успешно да се справиме со силните глобални макроекономски притисоци. Остануваме фокусирани на спроведување на нашата стратегија за раст и обезбедување иновативни и висококвалитетни услуги за нашите клиенти. Ние сме среќни што S&P и Moody’s го препознаа овој успех“.

Реклама
Реклама
Реклама

Популарни