Кој најмногу пешачи, а кој најмалку: Анализа со насоки за подобрување на здравјето

forza

Американски научници работеле на едно истражување преку собирање на податоци од смарт телефоните. Целта на истражувањето било да се утврди која нација најмногу, а која најмалку пешачи. Смартфоните имале вградено акцелерометар што ги броело изодените чекори. Истражувачите, во соработка со апликацијата Аргус, успеале да искористат податоци од над 700.000 анонимни корисници од 46 држави и дошле до многу интересен заклучок во која анализата покажала многу интересни податоци.

Луѓето дневно просечно пешачеле и правеле по 4.961 чекори. Први на листата со 6.880 чекори дневно се граѓаните на Хонг Конг, Кинезите се веднаш зад нив со 6.189, додека пак Индонезијците прават само 3.513 чекори.

Во насока на подобрување на здравјето потребно е луѓето најмалку три пати во неделата по еден час да имаат една физичка активност.

Исто така анализата дала и насоки и начини каде со физичката активност може да се подобри здравјето и воедно да стимулира други области на животот:

  1. Фитнесот е здравје

Една од најважните предности на вежбите е фактот дека тие го поддржуваат здравјето на човекот, а тоа е важно за неговото битие. Здравите луѓе се генерално посреќни и повеќе функционални. Освен тоа редовниот спорт го забавува стареењето.

  1. Спортот ќе ви помогне да станувате порано наутро

Ако сакате да почнете да станувате наутро порано и тоа да стане ваша рутина, претворете ги во своја навика и утринските тренинзи. Така ќе се чувствувате повеќе енергија во текот на целиот ден, а и нема да се успивате и да доцните за работа.

  1. Спортот ќе ве инспирира да се храните поздраво

Кога човек спортува редовно, тој почнува да станува и мотивиран да се храни помудро и здраво. Од друга страна луѓето кои веќе имаат направено здрави промени во кујната, се чувствуваат задоволни со себе.

  1. Спортот го подобрува расположението

Ако имате потреба од емоционална инјекција од добро расположение, одете во салата по напорниот работен ден.Веднаш ќе се чувствувате подобро. Дури и еден 30-минутен тренинг може да ви помогне да се чувствувате смирени, бидејќи физичката активност ги стимулира различните мозочни хемикалии (како ендорфин).

  1. Спортот ќе ве направи посилна и поотпорна личност

Кога човек спортува редовно, тој постигнува и духовен раст. Вежбите се одличен начин да се ослободите од лошите емоции, а тоа ќе ве направи поотпорни, во-длабочината и дури и помудри.

  1. Спортот ќе ви помогне да ги постигнете вашите цели

Ако сте упорни во салата, ќе станете тврдоглави и во професионалниот живот. Спортот ќе ве мотивира да работите понапорно во службата и да применувате правилни стратегии за успех во остварувањето на секојдневните цели.

  1. Спортот може да ви помогне да станете покреативни

Вежбите се добар начин за ослободување од стресот, а кога човек е мирен, тој има поголем творечки набој.

Facebook Коментари